FN:

FN grundades efter andra världskriget då (NF) Nationernas förbund lades ner. År 1945 samlades representanter för 50 stater i San Francisco till den konferens som grundade förbundet. FN grundandes den 24 oktober 1945, när Republiken Kina, Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannien och en majoritet av de övriga länderna hade skrivit under avtalet. Det är därför FN-dagen firas den 24 oktober varje år. Sverige blev medlem 1946. Idag har FN 192 medlemsländer (juni 2006). Den 28 juni 2006 blev Montenegro upptaget som den senaste medlemmen. :)) AV REBECCA JONSSON♥

Niger: Undernäring..

Livsmedelskriser är ett kroniskt problem i Niger. Men en dålig skörd 2009 gjorde att situationen under 2010 blev extra svår. Mer än 15 procent av barnen drabbades av undernäring och tre procent av alla barn under fem år led av svår, akut undernäring. Detta säger allt!

Vi i Sverige är med andra ord riktigt bortskämda! Vi klagar på att kanske oboyen är slut på morgonen, eller att godiset är slut, vi har den sjukvård vi behöver och vi har folk som bryr sig om en, vi har i stort sett allt ett litet barn i Niger drömmer om.. vi har bekväma jobb, och arbetskamrater.. I Sverige går barnen i skola.. Medans barn i Niger sliter för att bara få mat eller vatten.. Min åsikt är att vi  i Sverige är bortskämda, men det största felet jag ser i svenskar är att vi är väldigt otacksamma för vad vi har. Jag tror att många skulle behöva åka till ett riktigt fattigt land och se hur det är där, man ska få uppleva hur dem har det och vad dem gör i vardagen, och sedan komma tillbaka och se världen med andra ögon. När jag började plugga om Niger så insåg jag att jag kanske borde vara mycket mer tacksammare för vad jag har. Jag har läst väldigt mycket om fattigdomen och deras sjukdomar och analfabetismen. Vi i Sverige tar för givet skolan och många ungdomar tycker att det är tråkigt. Där ser man också en stor skillnad mellan länderna. Det är en svår tid i Afrika just nu. Det är den värsta Hud-Torrkan på över 60 år. Båda barn och vuxna har drabbats av det. De tappar sin hud. Afrika är en riktigt fattig delstat och behöver mer hjälp än vad vi här i sverge gör. Vi tänker på hur vi ska betala hyran, skulder, låner m.m. medans nästan hela afrika lider av svälta, sjukdomar, och hur dom ska försörja sig. Vi har flera drömmar medans dom har en dröm AV REBECCA JONSSON♥

Niger Teknik:

jämförelser mellan Tekniken i Sverige och i Niger: i Niger finns det tre dagstidningar, den statliga Lesahel, Matinfo och Ténéré express. Niger har också nyhetstidningar med veckotidning. På franska, eftersom att dem har haft kolonier där. Upplagorna är små för att det är många som inte kan läsa. Dem flesta nigerier hör istället nyheterna på radion. Om man då jämför lite hur tekniken är i Sverige så ser vi fort att skillnaden är väldigt stor, I Sverige har vi många olika slags tidningar, och vi kan även läsa nyheter på internet och på våra mobiltelefoner. Vi har även radio fast det är mycket större än i Niger. Alltså är tekniken mycket bättre i Sverige. Men en del har ju te.x. inte råd med en iphone eller något annat dyrt. Vi i Sverige är väldigt bortskämda med tekniken. Vi har även vägar som vi tar för givet. Dem i Niger uppskattar nog allt mycket mer än vad vi gör i Sverige. Det är min åsikt.
Staten ger dem pengar för att dem ska kunna sända radio. Energiförbrukningen är låg och det är bara 6 % av befolkningen som har tillgång till elektricitet. Och det är ju stor skillnad från Sverige för i Sverige har nästan alla tillgång till elektricitet, förutom dem som är riktigt fattiga. Men i Sverige har nästan alla någon form av en teknik apparat. Som te.x. mobil,tv eller dator. I Sverige utvecklas tekniken hela tiden. AV REBECCA JONSSON♥

Kommunikationer: Niger

Kommunikationer

Nigers transportsystem är dåligt utbyggt och de flesta vägar är svårframkomliga under regnperioden. Viktiga landsvägar löper mellan huvudstaden Niamey och Zinder i söder samt mellan Arlit i norr och söderut till Tahoua, där många urantransporter går.

Järnvägar saknas helt. Mellan december och mars kan djupgående fartyg normalt ta sig uppför Nigerfloden från Niamey till Benin. För sin utrikeshandel använder Niger hamnar i Togo och Ghana.

Det finns 27 flygplatser i landet. Flygplatserna i Niamey och Agadèz håller internationell standard. AV REBECCA JONSSON♥


Jämförelser Danmark/Sverige, Brott o Straff:



Även om Sverige och Danmark är granländer med varandra så skiljer sig deras rättssystem åt på olika punkter. Trots att rättssystemen vid en snabb överblick verkar vara uppbyggda på samma sätt så är skillnaderna stora. Likheten med det svenska rättssystemet finns det tre domstolsinstanser för brottmålsförhandlingar. I det svenska systemet är det tingsrätt, hovrätt och högsta domstolen, medans i det danska systemet är är det byret, landsret och højesteret.


Åldersgränser: I Sverige är det 18 årsgräns för att gå ut på krogen/handla lätta alkoholdrycker på te.x. ICA. Som ex. lättöl/cider. Men på systembolaget är det 20 årsgräns. Tillskillnad från Danmark, där är åldersgränsen 16 på vanliga affärer som Netto och Supermarket.
Skolan i Danmark och i Sverige

Danska barn är inte tvungna att gå i skolan, de har ingen skolplikt vilket man i Sverige har. Men föräldrarna är skyldiga att se till att barnen blir undervisade, de kan välja om barnen ska gå i skola eller bli undervisade hemma. Dem flesta danska barn börjar oftast skolan vid sju års ålder i den nioåriga kommunala grundskolan, men det tionde året är frivilligt.

Ca var åttonde elev i Danmark går i någon av de många olika privatskolorna. Friskolorna är i genomsnitt bara hälften så stora som de kommunala skolorna och föräldrarnas inflytande är stort.  I skolan är klasserna aldrig större än 20 elever per klass. I skolan finns ingen matservering, dem får själva ta med sig mat till skolan. Dem äter sin mat i klassrummen tillsammans med lärarna.

De har inga långa raster tillskillnad från oss. De måste också gå ut på alla sina raster. Deras lunch-raster är inte längre än 30 minuter, svenskarna har igenomsnitt 1 timme. Terminerna är långa och danska barn har bara sex veckors sommarlov, då har vi det lyx i Sverige, för att vi har 9 veckor om man inte sommarjobbar eller går i sommarskola.

Från tredje klass har dom danska barnen betyg. I dem svenska skolorna får eleverna inte betyg förrän i årskurs 8. Dem danska eleverna har inte heller några skåp, utan att dem får ha sina böcker i väskan. I Danmark börjar man och slutar skolan vid olika tider, beroende på vilken dag och vilka ämnen man ska ha.

Åldersgränsen på tobak i Danmark är att man ska vara 16 år fyllda, gränsen för rattfylla i Danmark är 0,5 promille, vid 1,2 promille dras körkortet in. I Sverige är gränsen för rattfylleri 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,1 milligram per liter utandningsluft. Kommer du upp i så mycket som 1,0 promille alkohol i blodet räknas det som grovt rattfylleri och du kan dömas till fängelse.

Olika lagar kan ge friande dom. Olika lagar kring narkotikabruk i Danmark och Sverige ställer till det för det svenska rättsystemet. I en dom som avgjordes nyligen i Halmstad friades en kvinna för att hon hävdade att hon brukat drogen i Danmark. Om personen hävdar att drogen brukats i Danmark kan han eller hon på så sätt slippa straff i Sverige eftersom det i Danmark inte är olagligt att endast bruka narkotika. För att ändå kunna fälla personen krävs det att åklagaren gör ett grundligt och noggrant förhör och ser till omständigheterna kring bruket.



Christiania ett smutsigt, våldsamt ghettoområde i köpenhamn, Danmark. Cannabisrökare har under väldigt lång tid fått härja fritt i detta område utan att polis eller myndighet har lagt sig i, Hasch och mariana har sålts helt öppet och människor har därför kunnat ta drogen när dem själva har velat. Om du besöker christiania idag så kan du se vad en drog som cannabis kan göra med ett helt område. Alla hus och väggar är totalt nerklottrade, människor sover på gatorna och det skäls av varandra. Området är som en djungel där man inte kan lita på någon och där man måste nästan vara beväpnad för att klara sig. Droger är inte lagligt i Christiania, men det är socialt accepterat. I Sverige är det inte lagligt eller socialt accepterat. Det är väldigt stor skillnad på alkohol-tobak-droger lagarna.. I Sverige måste man vara 20 år för att köpa alkolhol på systembolaget. Men i Danmark behöver man bara vara 16 år. Jag har intervjuat två stycken halvdanskar och ställt den stora frågan: Är det stor skillnad mellan Sveriges lagar och Danmarks lagar? Utan att tveka svarade dem: Ja stor skillnad.. vi fick ut cigaretter när vi var 14 år lite överallt i Danmark och dem i affärerna brydde sig inte om att vi köppte sprit eller tobak vid 14 års ålder bara man inte såg liten ut, jag har aldrig visat leg i Danmark sa den ena. Men i Sverige  fick vi inte ut något utan att behöva visa legitimation. Och min åsikt är att sverige är ett bra land med bra lagar och åldersgränser man ser hur det blev i Christiana där varken poliser eller myndigheter bryr sig. Jag tycker alltså att vi i Sverige ska vara väldigt tacksamma för hur vi har det. Poliserna hjälper till om man har missbruk, och det finns hjälp att få, det finns det i Danmark också men Sveriges lagar är strängare än Danmarks. Vilket jag ser är possitivt. AV REBECCA JONSSON♥

levnadsvillkor:

Levnadsvillkoren ser olika ut beroende på vart man befinner sig i världen.  Alla lever olika och alla gör olika saker i vardagen, beroende på vart man befinner sig i ett U eller I land. Alltså hur mycket pengar man har att klara sig på. Sverige är ett I land (alltså väldigt rikt land)  I Afrika ser man tydligt hur levnadsvillkoren är olika. Alla har olika problem och det beror också på vart man befinner sig. Nu ska jag göra en  jämförelse mellan ett barn i sverige och ett barn i Niger. (kort) Vi i sverige är lata och tar allt för givet tex, mat, kläder, familjen, vänner och skolan. Svenska barn/ungdomar i Sverige måste gå i skolan och många tar skolan förgivet. Många ungdomar har en mp3, en mobiltelefon och en dator. Medans barn i Niger inte ens får tillräckligt med mat och hälsovård. Svenskar har coola kläder och pengar att shoppa för och dem i Niger blir glada om dem får kläder att ha på sig. Svenskar har massor av tid att roa sig och utbudet av nöjen är enormt, ändå säger de att de mår dåligt. Då vet dem inte hur barnen i Afrika har det.. men som jag redan har konstaterat så har alla olika sorters problem, svenska ungdomar blir ledsna och deprimerade över att de kanske inte får den dyraste datorn/mobilen eller senaste modet av kläder. Man kan alltså säga att levnadsvillkoren för de flesta barn och unga i Sverige är goda. Deras hälsa är god, (dem har tillgång till sjukhus och får den vård de behöver). De har vuxna som bryr sig om dem, de har bra fritid och en vardag där de för det mesta upplever att de bemöts med respekt för sina rättigheter. Alltså har barn och ungdomar det väldigt bra.. nästan lite för bra.. övervikt och fetma blir allt vanligare i sverige.. Medans barn i Afrika får svälta och jobba hårt om de ska ha någon mat! dem uppskattar familjen och är mycket trevliga.

Barn/ungdomar i Niger te.x. går upp tidigt varje morgon för att hämta vatten och arbetar istället för att gå i skolan som vi i sverige gör, barnen i Niger vill gå i skolan och jag tror att dem uppskattar skolan och allt annat mer än vad vi svenskar gör.

Niger saknar allt,

De har brist på vägar, el och vatten och hälso­tillståndet i befolkningen är mycket dåligt. Det beror på att landet är väldigt fattigt, jag tycker att det är synd att beroende på hur mycket pengar man har ska spela sådan stor roll hur man ska få leva. Jag blir väldigt fashinerad när jag läser om hur dem i Niger har det, dem ger inte upp och dem kämpar för att få mat och boende, dem får inte alltid mat och jag beundrar dem som kämpar i Afrika. Jag ska börja uppskatta allt jag har mer nu.

Fattigdomen har spridits överallt. En del går hela dagar utan mat. Och kvinnorna drabbas värst, för de är fattigast. Här kommer en bild på en flicka som är väldigt glad för sitt vatten!!! Det är en perfekt bild att jämföra med! jag kommer även att lägga upp en bild på en svensk tjej, då ser ni hur stor skillnad det är mellan Niger och Sverige. Ni ser även hur levnadsvillkoren kan se ut i Afrika och i Sverige. En bild säger 1000 ord.

AV REBECCA JONSSON♥

Här ser ni denna tjej som är väldigt glad över att hon har fått vatten.


Niger: Sociala förhållanden:

SOCIALA FÖRHÅLLANDEN:
Både hälsovården och befolkningens hälsotillstånd är i Niger bland de sämsta i världen. Sjukhus finns endast i de största städerna, så sjukvård är för en stor del av befolkningen obefintlig. År 2002 bara var det fyra läkare per hundratusen invånare, vilket är en ofattbar siffra då Sverige, enligt regionsfakta.com, har 2600 läkare på hundratusen invånare. En majoritet av befolkningen saknar tillgång till rent vatten såväl som tillräckligt med mat. Medellivslängden är för både män och kvinnor endast 44 år, vilket är bland de lägsta i hela världen. Även barnadödligheten i landet är bland världens högsta, en fjärdedel av alla barn dör innan de hinner fira sin femte födelsedag. Vanliga dödsorsaker bland barn i Niger är malaria, svält, diverse magsjukdomar, mässling och hjärnhinneinflammation.Kvinnornas rätt i samhället diskrimineras ofta och kvinnomisshandel är ett stort problem i landet. Kvinnor som inte har män som försörjer dem tvingas ofta att prostituera sig själva för att ha råd att överleva. Flickor gifts ofta bort så tidigt som vid tio års åldern, och i genomsnitt föder en nigerisk kvinna åtta barn. Sex års grundskola är enligt lag obligatoriskt, men endast cirka hälften av befolkningens unga går klart denna utbildning och de som slutför utbildningen är huvudsakligen pojkar. Endast 7 procent av de som gick klart grundskolan gick vidare till de högre stadierna inom skolan. Endast 15 procent av den kvinnliga befolkningen är läskunniga. AV REBECCA JONSSON♥

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0